IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
 • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

  Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

  Več informacij o direktivi

Domov Aktualno Novice Storitve kalibracij

Storitve kalibracij

E-pošta natisni PDF

kalibracija pospeškomera Med delom in uporabo je merilna oprema izpostavljena vsem učinkom okolja in učinkom merjenih parametrov. Posledično s časom prihaja do trajnih sprememb na merilni opremi in merilnih pretvornikih. Prav tako je očitna obraba delov merilne opreme, ki se vsakokrat razstavlja za namene transporta. Do sprememb in poškodb lahko pride tudi med transportom opreme ali zlaganjem ter pospravljanjem. 

Pogoste so tudi poškodbe do katerih pride zaradi manjših nezgod ali spodrsljajev in udarcev, pa sploh niso vidne. Posledično je poleg zahtev zaradi standardov o merilni opremi, kalibracija nujno potrebna za zanesljive meritve in zaupanje v merilno opremo. Konec koncev s tem omogoča uporabo v namene sprejemanja dolgoročnih odločitev, ki lahko zaznamujejo mnoga življenja.

V podjetju IMS merilni sistemi d.o.o., smo z investicijo v napredno opremo za kalibracijo videli veliko prednost za naše stranke in uporabnike merilne opreme, saj je to pomenilo skrajšanje časa kalibracij, boljšo storitev in boljše prilagajanje zahtevam uporabnikov.

Pred približno desetimi leti smo v našem laboratoriju lahko opravljali kalibracije kalibratorjev merilnikov zvoka, merilnikov zvoka ter merilnikov doze zvoka. Vendar je bil to le začetek. Skok v področje kalibracij nam je odprl novo obzorje in zadovoljstvo uporabnikov s storitvijo in hitrostjo storitve je vodilo v različne širitve. Najprej predvsem na področje vibracij s kalibracijami merilnikov za merjenje vibracij na človeškem telesu. Področje vibracij na človeškem telesu je precej ozko, vendar je nudilo dovolj, da smo nabrali potrebne izkušnje za širitve na področjih akustike, kot tudi na področju vibracij. Na podlagi analiz in povpraševanj uporabnikov smo se odločili za vstop na področje kalibracij pretvornikov, saj se je izkazalo, da je v večini primerov opazovanje trendov na tem področju odločilnega pomena.  Začeli smo s kalibracijami merilnih mikrofonov in kasneje tudi pospeškomerov. Vmes smo dodali še razširitve na področju akustike za bolj specifično ali bolj točno opremo, ki zahteva drugačen pristop. Primeri so kalibracije na področju audiometrije (umetna ušesa ter umetni mastoid) ter kalibracija na terenu, ki se izvaja za stacionarne merilnike, ki izvajajo monitoring.

Leta razvoja in izkušnje, sta naš laboratorij pripeljala do ravni, ki omogoča kvalitetno storitev. Vendar je bolj od opreme pomembno znanje, ki smo ga na tem področju dobili z vsemi izkušnjami, razvojem in težnji po izboljšavah. S tem se ni razvijala le oprema temveč predvsem tudi izkušnje operaterjev in razvijalcev laboratorija. Na tej podlagi smo zato razvili poseben sistem sledenja, obveščanja in rezervacij kalibracij še pred potekom kalibracije in napreden sistem obveščanja strank o stanju instrumentov. S tem naše stranke dobijo hitrejšo storitev brez kompromisa pri kvaliteti. Vsa oprema se še pred kalibracijo očisti in pregleda za vidne poškodbe, da stranki lahko ponudimo popravilo ali nastavitev po potrebi. Zavezanost izboljšavam bo tudi v prihodnosti pomenila partnerstvo z našimi strankami, kjer je točnost, pravilno delovanje opreme in hitrost storitve na prvem mestu.

Vse kalibracije se izvajajo sledljivo do mednarodnih merilnih etalonov. Postopki kalibracij in izračuni so vodeni interno in so preverjeni s strani akreditacijskega organa, kar posledično pomeni, da preko partnerstva s podjetjem Lotrič d.o.o. ponujamo tudi akreditirane kalibracije.

Pomembni standardi, ki jih v svojem kalibracijskem obsegu pokrivamo:

 • Merilniki zvoka: IEC 60651, IEC 60804, ISO 389-1/4, ISO 8253-1/2 ter IEC 61672
 • Merilniki doze hrupa: IEC 61252
 • Kalibratorji merilnikov zvoka: IEC 60942
 • Mikrofoni: IEC 61094-1, IEC 61094-4 ter IEC 61094-5
 • Merilniki vibracij: ISO 8041, ISO 2631 ter ISO 5358
 • Audiometrija: IEC 60318-6

V meroslovju je kvalitetna oprema največkrat pogoj za dobro uporabniško izkušnjo in enostavnost uporabe. Vendar je samo kvalitetna kalibracija zagotovilo za verodostojno in zanesljivo meritev ter nadzor obrabe merilne opreme.

V podjetju IMS je kalibracija več kot le zadostitev zahtevanim pogojem iz standardov. Kalibracija je celosten pregled zmogljivosti instrumenta in njegovih sposobnosti. S tem je odkrivanje napak in zmožnost svetovanja našim strankam še večja.