IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
  • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

    Več informacij o direktivi

Domov Aktualno Novice Če ropota preveč, gre sluh preč

Če ropota preveč, gre sluh preč

E-pošta natisni PDF

Začelo se je avgusta, ko se je na nas obrnil dr. Aleš Jug, ustanovitelj »Zavoda Varen sem« z idejo o delavnicah o hrupu za osnovnošolce. Dr. Jug je prepoznal problem, ki ga predstavlja hrup za zdravje otrok in mladih: predvsem poslušanje (pre)glasne glasbe dan za dnem lahko pripelje do okvar sluha.

 

 

S preventivnimi delavnicami naj bi otrokom predstavili neverjetno človeško sposobnost sluha, njegovo dragocenost in pomembnost ter nevarnost, ki jo za sluh predstavlja hrup. Skupaj z Zavodom Varen sem smo se lotili razvoja delavnice: zbrali smo različne zvočne in video posnetke, poiskali slike in ilustracije ter pripravili praktične poskuse. Pri poskusih je ključen merilnik zvoka za iOS naprave Noisee, ki nam omogoča, da otrokom pokažemo različne ravni zvoka/hrupa.

Poskus, ki na otroke naredi največji vtis, je meritev ravni zvoka na mestu bobniča ob poslušanju glasbe preko slušalk. Z uporabo Noisee-ja, eksternega mikrofona ter modela ušesa lahko otrokom pokažemo, kako visoke ravni zvoka lahko dosežemo pri poslušanju glasbe z mobilnega telefona preko slušalk. Ugotovili smo, da bi lahko v nekaterih primerih glasbo pri najvišji jakosti brez posledic za naš sluh poslušali samo 4 minute dnevno!

 

Po dveh poskusnih predstavitvah, ki sta nam omogočili, da smo delavnico še dodatno prilagodili in izboljšali, je prišel čas za prvo predstavitev na osnovni šoli. Delavnico smo uspešno izvedli na OŠ Vrhovci z dvema skupinama s po 40 učenci 6. in 7. razreda. Delavnica je odlično uspela, poročilo o njej si lahko preberete v dokumentu spodaj.

 

Še nekaj zanimivosti iz vsebine delavnice:

  • Slušne koščice so edine kosti v telesu, ki nehajo rasti kmalu po rojstvu. Novorojenček ima enako velike ušesne kosti kot odrasel.
  • Nakovalce je najmanjša kost v človeškem telesu: je velikosti riževega zrna.
  • Pri najnižji zaznavni jakosti zvoka zvočni val zaniha naš bobnič za manj kot je premer vodikovega atoma.
  • Če bi si kdo rad popravil izgubo sluha, je malo prepozen. 300 milijonov let prepozen. Pred približno 300 milijoni let smo sesalci izgubili sposobnost, da pridobimo nazaj normalen sluh. Žabe, ribe in ptiči, pa to še vedno zmorejo.

 

Imate otroke osnovnošolce? Vse to in še mnogo več bodo izvedeli na naši delavnici »Če ropota preveč, gre sluh preč«. Če želite, da bi vaši otroci ohranili svoj sluh, je potrebna preventiva. Povabite nas tudi na vašo osnovno šolo – z veseljem se bomo odzvali vabilu.

Poročilo o izvedeni testni delavnici na OŠ Vrhovci.

Testna delavnica sejni sobi IMS merilni sistemi d.o.o. Utrinek s testne delavnice