IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
  • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

    Več informacij o direktivi

Domov Aktualno Novice Legende Bruel & Kjaer-a, Viggo Kjaer

Legende Bruel & Kjaer-a, Viggo Kjaer

E-pošta natisni PDF

V srednje-vzhodnem delu Jutlanda na Danskem se je v začetku poletja leta 1914 rodil Viggo Kjær. Rodil se je v kmečko družino in od njega se je pričakovalo, da bo kot edinec nadaljeval družinsko tradicijo. Tako kot tudi njegov kasnejši prijatelj Per V. Brüel, tudi Viggo ni imel takšnih načrtov in je tudi on postal inženir. Spoznala sta se tekom študija na Danski tehnični univerzi (Danish Technical University) v Copenhagnu. Doživljenjsko prijateljstvo med njima se je začelo, ko sta skupaj delala domačo nalogo in ugotovila, da jima tako gre naloga bolje od rok.


Leta 1939 sta po končanem magisteriju sklenila, da s svojim partnerstvom nadaljujeta z ustanovitvijo podjetja za proizvodnjo opreme za akustične meritve. Osebnostno sta si bila Per in Viggo kot nasprotna pola. Viggo je bil tih, zadržan in skoraj anonimen, Per pa odprt, avanturističen in inspirativen. Uraden začetek podjetja Brüel & Kjær je bil jeseni leta 1942, ko sta v denarno knjižico naložila prva finančna sredstva. Čas vojne je njune začetke zaznamoval v veliki meri in za oba je bilo potrebno opravljati različne službe, da sta lahko preživela. Viggo je delal v radio industriji s podjetjema Philips in To-R. Njegov prvi razvojni projekt je voltmeter na vakuumsko diodo, ki je bil kasneje v proizvodnji kot tip 2401 in je bil prvi instrument podjetja Brüel & Kjær ter dobil serijsko številko 1. Tekom vojne je bila večina proizvodnje instrumentov opravljena v kuhinji Vigga. Posebna značilnost podjetja je bila, da sta se ustanovna člana v službo vozila s precej različnimi prevoznimi sredstvi: Viggo s kolesom in Per z letalom. Kasneje v letu 1948 je Brüel & Kjær kupil svojo prvo posest - lesene vojaške barake in se vanje preselil iz najete konjušnice v Lyngbyju. Posest je v Nærumu, 15 kilometrov iz Copenhagna in na njej so uredili svoje prostore, kjer je še danes sedež podjetja. Per je bil odgovoren za raziskave in načrt izdelave proizvodov, Viggo za razvoj ter Holger Nielsen za proizvodnjo. To so bili pionirji in vodilni možje na svojem področju, ki so korenito spremenili svet ter razvoj zvoka in vibracij. S svojim delom so za nas spremenili industrijo in način kako gledamo na zvok in vibracije. Z zgledno kariero, polno posebnosti, je po 50-ih letih vodenja podjetja, v svojem 99. letu starosti 25. julija 2013, preminil Dr. Viggo Kjær. V svetu Brüel & Kjær-a bo njegova vizija in zapuščina vedno živela v kvalitetnih instrumentih in neprekosljivem znanju osebja.