IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
  • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

    Več informacij o direktivi

Domov Literatura B&K Magazine Bruel & Kjaer Magazine 2006 Št. 2

Bruel & Kjaer Magazine 2006 Št. 2

E-pošta natisni PDF

Bruel & Kjaer Magazine 2006 No. 2PULSE 11, Razširjena platforma za strukturalno analizo, VCS – Turbomeca, Application Research Center, Prenovljeni Audio analizator, Hrup letališč, Nov nizkošumni mikrofon, Kakovost modelnega izračuna hrupa, Modeliranje hrupa v Bukarešti, Novosti: Analizator vibracij na človeškem telesu, Kalibracija: Predpogoj za izvedbo natančnih meritev, 2250 z modulom za merjenje odmevnega časa BZ 7227.

 

PULSE 11
Z več kot 7000 instaliranih merilnih sistemov se PULSE platforma uvršča med najpopularnejše analizatorje  na področju analize zvoka in vibracij.
V svojem 10 letnem evolucijskem obdobju je doživel veliko pomembnih izboljšav med katere sodita tudi zadnji dve, ki s svojo enkratnostjo postavljata nove standarde na področju analize zvoka in vibracij: DyneX s svojim neprekosljivim brezstopenjskim dinamičnim območjem 160dB in ReqX, ki uporabno frekvenčno območje razširi za 1/3.
 
Razširjena platforma za strukturalno analizo
Celotna ODS (Operational Deflection Shape) aplikacija, od kreiranja modela strukture do vizualizacije odziva strukture, je prenovljena in vključuje rešitve izkušenih aplikacijskih inženirjev.
 
VCS – Turbomeca
Po skoraj štiriletnem sodelovanju pri razovju nove merilne opreme za vzdrževanje helikopterskih motorjev Turbomeca, vam lahko predstavimo VCS (Vibration Check System) model 3641, 3648 in 3649. VCS je merilni sistem namenjen vzdrževalcem helikopterjev, ki jih poganjajo motorji Turbomeca. Vsem vzdrževalnim centrom po svetu je bila poslana okrožnica s sporočilom, da je Vibration Check System nepogrešljiv in obvezen del merilne opreme.
Več na strani 7.
 
Application Research Center
Pred kratkim odprt, nasodobnejši testno raziskovalni center za merjenje akustičnih lastnosti in vibracij v Severni Ameriki, je skupni projekt treh partnerjev: MSC – kot proizvajalec različnih absorbcijskih materialov; Link Engineering Company – kot proizvajalec testne opreme za avtomobilsko industrijo – dinamometri, zavorni in pogonski valji ter Bruel & Kjaer, ki je prispeval celotno merilno opremo za analizo zvoka in vibracij. Vsako podjetje je za svoje področje prispevalo tudi strokovno ekipo.
Več na strani 10.
 
Prenovljeni Audio analizator
Za področje elektroakustike se s PULSE 11 začenja novo obdobje. Vse dosedanje funkcije so prenovljene in posodobljene, dodane pa so tudi nove med katerimi izstopajo:
- Autosequnce – avtomatizacija merilnega procesa
- Merjenje specifičnih parametrov zvočnika (Thiele Small, f0, Qms, Qes in Qts. 
- Frekvenčni odziv različnih pretvornikov (mikrofoni, zvočniki, slušalke...)
- Določanje občutljivosti pretvornikov
- Določanje tolerančne krivulje za merjeni parameter
- Korekcija karakteristike pretvornika v realnem času
- Pre in post procesiranje signala
Več na strani 14
 
Hrup letališč
Primer dobre prakse pri spremljanju hrupa latališč je zagotovo sodelovanje med podjetjema Rannoch in Bruel & Kjaer. Podjetje Rannoch je specializirano za pripravo podatkov o letih letal neposredno iz radaja. Tako pripravljeni podatki se uporabljajo za povezavo med izmerjenim hrupom in položajem letala. Pomembna pridobitev takšnega spemeljanja je zabeležena zgodovina leta, ki lahko služi za ukrepanje proti kršiteljem ali kot pomoč pri iskanju pogrešanega letala.
 
Nov nizkošumni mikrofon
Razvit je nov ½ palčni nizkošumni mikrofon 4945 s spodnjo mejo 5,5dB in ojačanjem 20dB. Za samodejno prepoznavanje ima vgrajeno elektronsko identifikacijo TEDS.
 
Kakovost modelnega izračuna hrupa
Vsi B&K programi za modeliranje hrupa imajo certifikat o skladnosti, ki je pridobljen na osnovi zahtev ACOU107 (2001). Postopek certificiranja je bil prvenstveno razvit za Skandinavski računski model,  vendar ni omejen, da ga ne bi mogli uporabiti tudi za druge metode izračuna. Na konferenci Internoise 2006 je bil predstavljen Bruel & Kjaer prispevek o praktični implementaciji validacije programov Predictor 7810 in LimA 7812.
 
Modeliranje hrupa v Bukarešti
Na javnem razpisu je bila za izvedbo modelnega izračuna hrupa glavnega mesta Romunije, Bukarešta, izbrana ekipa Bruel & Kjaer. V enem letu in pol so s trdim in sistematičnim delom pridobili dovolj kakovostnih vhodnih podatkov o virih, objektih in gostoti prebivalstva za izdelavo in predstavitev prvega modela hrupa.
Več na strani 22.
 
Novosti: Analizator vibracij na človeškem telesu
S ponosom najavljamo novost v naboru merilne opreme za merjenje vibracij, s poudarkom na merjenju vibracij na človeškem telesu. S ponosom zato, ker je ideja, koncept, tehnične lastnosti in oblika plod domačega znanja. Skupaj s podjetjem Dewesoft iz Trbovelj, ki je naš uveljavljen partner, smo razvili in izdelali analizator vibracij na človeškem telesu, ki je bil potrjen in enakopravno sprejet v družino vrhunskih izdelkov Bruel & Kjaer. 
Več o merilniku 4447 lahko preberete na strani 23.
 
Kalibracija: Predpogoj za izvedbo natančnih meritev
Postavlja se povsem banalno vprašanje, zakaj je kalibracija ob tako zanesljivih napravah sploh potrebna. Tako kot vprašanje, je tudi odgovor banalen: zato, da so meritve z izbrano opremo  veljavne in imajo poznano merilno negotovost.
Med vsako meritvijo se lahko mikrofon, pospeškomer ali kateri drugi del merilne verige pokvari ali poškoduje na način, ki ga na prvi pogled niti ne opazimo. In kakšne so posledice, če meritev kljub napaki ali poškodbi nadaljujemo v prepričanju, da je vse vredu? Izgubljen čas, povzročena škoda naročniku in zapravljen ugled. 
Več na strani 25.
 
2250 z modulom za merjenje odmevnega časa BZ 7227
Merilnik in analizator je bogatejši za novo aplikacijo – Merjenje odmevnega časa. Podpira dve metodi merjenja: impulzno in metodo s prekinitvami. Rezultati merjenja T20, T30 in EDT z validacijo so na voljo takoj po meritvi, brez dodatne programske opreme. Postopek meritve je v skladu s standardi ISO 140, ISO 3382 in ISO 354.